Përkufizimi i Traditës dhe Zakonit

Përkufizimi i Traditës dhe Zakonit

 

Tradita dhe Zakoni është Çështje e cila përkujdeset për sigurimin e interesit shoqëror, interes i cili ndryshon me ndryshimin e kohës, vendit dhe rrethanave.

Ekzistojnë Çështje për të cilat dijetarët për të dhënë mendimin e tyre duhet t’i dinë traditat dhe zakonet e tyre, mendimet dhe veprimet e tyre.

Mendimet dhe veprimet e njerëzve bazohen në atë çka besojnë dhe e njohin njerëzit. Dhe nëse vendoset një ligj i cili nuk është në harmoni me atë çka e njohin njerëzit, atëherë ata vendosin në atë çka e njohin.

Ligjet e sheriatit të cilat burojnë nga Kur’ani dhe suneti janë ligje të cilat janë të përshtatshëm dhe të cilat nuk janë në kundërshtim me interesat e vazhdueshme të shoqërisë.

 

E drejta e traditës ndahet në dy lloje:

 

 1. Traditat që janë të mira, të cilat nuk janë në kundërshtim me burimet e të drejtës së Sheriatit.
 2. Traditat që janë në kundërshtim me të drejtën e Sheriatit.

 

E drejta e traditës për të qenë e ligjshme ndahet në katër lloje:

 

 1. Tradita e cila është e përhapur tek muslimanët dhe nuk e refuzon askush, p.sh. traditë është të shpenzohet në ditët e festave.

 

 1. Tradita e cila është e përhapur në ndonjë qytet apo në ndonjë fis, p.sh. traditat në mes qytetit të Gjilanit dhe Prishtinës me rastin e vdekjeve.

 

 1. Tradita që ka të bëjë me përdorimin e shprehjeve, siç ndodhë rasti në viset e Kosovës.

 

 1. Tradita e cila fillon të përhapet në një popull e që nuk ka ekzistuar më

herët, por dalëngadalë bëhet e zakonshme.

 

 

 

Kushtet e traditës

 

Kushtet e traditës janë pesë:

 

 1. Tradita e cila është e njohur në një bashkësi ose vend, dhe të mos jetë në kundërshtim me ndonjë normë të Sheriatit, me fjalë tjera Zakoni të jetë në përputhje të plotë me Sheriatin.

 

 1. Tradita të jetë e njohur (pranuar) nga e gjithë bashkësia ose vendi, dhe të jetë asi ku të gjithë veprojnë sipas saj, ngase nëse nuk është e njohur si e tillë, atëherë sheriati nuk e konsideron të ligjshme.

 

 1. Tradita të jetë ende duke u përdorur nga masa sepse poqëse një traditë është përdorur më herët e tash jo, kjo traditë nuk konsiderohet e ligjshme.

 

 1. Tradita të mos kundërshtohet nga populli.

 

 1. Tradita të jetë e njohur nga komuniteti muslimanë dhe të pranohet nga konsensusi i komunitetit muslimanë.

 

Dr. Musli Vërbani

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s