Dhikri dhe duatë pas namazit

Dr. Musli Vërbani

Dhikri dhe duatë pas namazit

 

Sunet është për atë i cili e përfundon namazin me thënë tri herë estegfirullah dhe pastaj me thënë:

Allahume ente selam ve minke selam Tebarekte ja dhel xhelali vel ikram.

 

Pastaj me këndua Ajetul Kursijën, me thënë tridhjetë e tri herë “Subhanellah”, tridhjetë e tri herë “Elhamdulilah” tridhjetë e tri herë “Allahu Ekber” dhe të njëqindtën herë: La ilahe il-lall-llahu vahdehu la sherike leh Lehul mulku ve lehul hamdu Ve huve ala kuli shej in kadirë.

 

Pastaj me bë lutje (dua) çka e sheh të arsyeshme për të mirat e kësaj bote dhe botës tjetër, por më e pëlqyer është ajo çka është transmetua nga Muhamedi a.s.

Argumentet nga hadithi për këto çka thamë më lartë transmetohet nga Thuban – shërbëtori i Muhamedit a.s. se ka thënë: “Muhamedi a.s. kur e përfundonte namazin thoshte tri herë Estegfirullah dhe pastaj e vazhdonte: “Allahume ente selam ve minke selam Tebarekte ja dhel xhelali vel ikram”. MUSLIMI

Transmeton Hasan bin Alij r.a. se Muhamedi a.s. ka thenë:

“Kush e këndon ajetul kursijën pas çdo namazi prej namazeve farze do të jetë në përkujdesjen e Allahut deri në namazin tjetër”. (Taberani Senedi Sahihë)

AJETUL KURSIJA

Ajetul Kursija

ALL-LLAHU LAAAA ILAHE IL-AA HUU
EL HAJJUL KAJJUM
LAA TEËHUDHUHUU SINETUN VE LAA NEVM
LEHUU MA FIS-SEMAAVAATI VE MAA FIL ERD
MEN DHEL-LEDHII JESHFEU INDEHUU IL-LAA BI IDHNIHII
JEALEMU MAA BEJNE EJDIIHIM VE MAA HALFEHUM
VE LAA JUHII TUNE BISHEJIN MIN ILMIHI IL-LAA BI MAA SHAAAAË
VESIA KURSIJUHUS-SEMAAVAATI VE MAA FIL ERD
VE LAA JEUUDUHUU HIFDHUHUMAA
VE HUVEL ALIJJUL ADHIIM.

 

Transmeton Ebu Hurejre se Muhamedi a.s. ka thënë:

Kush pas çdo namazi thotë:

  • tridhjetë e tri herë Subhanellah dhe thotë
  • tridhjetë e tri herë Elhamdulilah dhe vazhdon me
  • tridhjetë e tri herë Allahu Ekber

këto bëjnë së bashku nëntëdhjetë e nëntë herë dhe të njëqindtën e plotëson duke thënë:

La ilahe il-lallahu vahdehu la sherike leh, lehul mulku ve lehul hamdu ve huve ala kuli shej in kadirë,

i falen gabimet edhe nëse janë të shumta sa shkuma e detit.

Transmeton Hakemi dhe Ebu Davudi se Muhamedi a.s. pas çdo namazi e bënte këtë dua:

 

Allahume afinij fi bedenij Allahume afinij fi semiij Allahume afinij fi besari

Allahume in-ni eudhubike minel kufri vel fekr Allahume in-ni eudhubike min adhabil kabri La ilahe il-la ente.

 

Në gjuhën shqipe do të thotë:

O Zoti im jepi shëndet trupit tim

O Zoti im përforcoje dëgjimin tim

O Zoti im përforcoje shikimin tim

O Zoti im kërkoj mbrojtje prej teje nga mosbesimi dhe varfëria

O Zoti im kërkoj mbrojtje prej Teje prej dënimit në varr

Nuk ka Zot tjetër përpos Teje.

 

Përpos kësaj duaje lejohet me bë edhe dua’ tjera.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s