Çdo kusht i cili nuk është në librin e Allahut është i pavlefshëm

Çdo kusht i cili nuk është në librin e Allahut është i pavlefshëm

 

Kjo rregull tregon për mënyrën se si duhet të bashkëveprojnë njerëzit në mes vete sepse përkufizon të drejtën e secilit kur të kontrakton diçka, qoftë në mes të individëve, qoftë në mes shoqërive.

 

Argument

 

Muhamedi a.s. ka thënë:

“Çdo kusht i cili nuk është në librin e Allahut është i papranueshëm dhe i pavlefshëm, qofshin edhe njëqind kushte”.

Nga hadithi kuptohet se një akt nuk është i vlefshëm, edhe poqëse në atë akt parashihen njëqind kushte nëse ato kushte janë në kundërshtim me librin e Allahut.

 

Kushtet janë shumëllojesh:

– Kushtet të cilat patjetër duhet plotësuar (zbatuar).

– Kushtet të cilat është mirë të zbatohen.

 

Kushtet të cilat patjetër duhet zbatuar:

Janë kushtet të cilat Allahu xh.sh. i ka urdhëruar në librin e tij fisnik dhe kushtet të cilat i shohim në sunetet e pejgamberit s.a.v.s.

– Për këtë janë pajtuar të gjithë dijetarët.

 

Kushtet të cilat nuk duhet zbatuar:

– Kushtet të cilat nuk duhet zbatuar dhe nuk është mirë të zbatohen janë ato kushte për të cilat të gjithë dijetarët janë pajtuar për moszbatimin e tyre.

– Kemi edhe kushte për të cilat dijetarët kanë dhënë mendime të

ndryshme se a duhet zbatuar apo nuk duhet zbatuar, por mendimi

më i drejtë është se nuk duhet zbatuar.

 

Dr. Musli Vërbani

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s