Në akte llogaritet qëllimi dhe kuptimi, ndërsa nuk llogaritet fjala dhe konstrukti i fjalës

Dr. Musli Vërbani

 

Në akte llogaritet qëllimi dhe kuptimi, ndërsa nuk llogaritet fjala dhe konstrukti i fjalës.

 

Shpjegim i termave

 

Fjala UKUD shumësi i i fjalës AKD ka kuptimin e pajtimit në mes të ofertës dhe pranimit të ofertës si f.v.:

– akti i martesë;

– akti i qirasë;

– akti i shitblerjes, etj.

 

Formula e aktit

 

Formula e aktit përbëhet prej ofertës dhe pranimit (të ofertës), shembull:

– ofroj shitjen e këtij malli,

– pranoj blerjen e këtij malli.

 

Fjala Lefdh është fjalë të cilën e thotë njeriu me qëllim të shprehjes së asaj që e ka në zemër.

 

Fjala el-Mekasid shumës i fjalës meksad ka kuptimin e dëshirës dhe nijetit.

 

Fjala Meani d.t.th. tregueshmëria e shprehjes. Çdo fjalë mund të ketë më shumë se një kuptim.

 

Fjala Mebani d.t.th. fjalia e plotë ku secila fjalë në fjali e forcon

njëra- tjetrën.

 

 

 

Shembull:

 

Nëse një person i thotë personit tjetër: Po ta dhuroj këtë për 100 euro.

Ky lloj akti nuk është akt i dhuratës, por është akt i shitblerjes. Nga ky akt rezultojnë ligjet e shitblerjes: pagesa e mallit dhe dorëzimi i mallit, ose mosdorëzimi i mallit nëse nuk bëhet pagesa.

 

Nëse një person i thotë personit tjetër: Të kam shitur këtë me pa të holla. Shitblerja është e pavlefshme dhe ky akt nuk llogaritet dhuratë, sepse nuk është sqaruar qëllimi.

 

 

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s