Sharti sheriatik dhe josheriatik

Dr. Musli Vërbani

 

Sharti sheriatik dhe josheriatik

 

Sharti është dy llojesh:

  1. Sharti sheriatik;
  2. Sharti josheriatik (i caktuar).

 

  1. Sharti Sheriatik

 

Sharti Sheriatik është ai shart, i cili është i caktuar me ligj të sheriatit, siç janë:

– shartet, të cilat i ka paraparë në kontrata dhe veprimtari,

– shartet tjera në ibadat (adhurim),

– shartet në vepra penale, etj.

 

  1. Sharti Josheriatik

 

Sharti Josheriatik (i caktuar) është sharti, i cili caktohet nga dëshira e të obliguarit. Shembull:

– shartet e vakëflënësit për vakëfin,

– dhuruesit e testamentlënësit për testamentin,

– shartet, të cilat janë të dobishme për njërin prej kontraktuesve, si për shembull,

të shesë shtëpinë, por me shart që të banojë edhe një muaj, apo një vit.

Kushtëzimi i vakfit është shart i caktuar që do të thotë: të ekzistuarit e vakfit, nëse ekziston sharti, apo të mosekzistuarit e tij, nëse nuk ekziston sharti.

Shartet jo sheriatike (të caktuara) duhet të jenë të përkufizuara brenda rrethit të sheriatit sepse nuk lejohet që njeriu të caktojë çfarëdo sharti. Por, është e domosdoshme që të mos jenë në kundërshtim të ligjeve të kontratës apo të veprimit, sepse, po të ishte ashtu, do të ishte shart i papranuar, do të eliminohej dhe do të prishej kontrata, ngase sharti është plotësues i shkakut, e kur të eliminohet (mohohet) ligji i tij (shartit), automatikisht shfuqizohet edhe shkaktari i tij.

 

Shart varës është çdo shkak që njeriu e bën të varur ndodhjen e tij me arritjen e një çështjeje prej çështjeve. Kjo do të thotë se, kontrata nuk mund të rezultojë asnjë rezultat nëse nuk ndodh ai shart.

Kjo është në kundërshtim me realizimin e kontratës, e ajo është që ligji të mos jetë më i vonshëm se ai shart.

 

Shembull:

 

Njeriu e varëson një veprim të tij me ndodhjen apo realizimin e një mjeti varës, si: nëse?; kur?; ku?. Shembull: “Kur ta jap provimin, do t’ju jap të varfërve lëmoshë shumën prej X të hollave.”

Kjo është arsyeja se është e pavlefshme shitblerja e varur prej shartit.

Kjo është arsyeja se martesa e varur prej shartit është e pavlefshme.

 

Sharti i përcaktuar është sharti, i cili ndërlidhet me kontratat, veprimtaritë dhe përgjegjësitë të cilat i kushtëzojnë njerëzit mes vete.

 

 

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s