Rastet kur mendjet tona nuk mund të kuptojnë harmoninë e qartë në mes të shkakut dhe ligjit

Dr. Musli Vërbani

 

Rastet kur mendjet tona nuk mund të kuptojnë harmoninë e qartë në mes të shkakut dhe ligjit

 

Ka raste kur mendjet tona nuk mund të kuptojnë harmoninë e qartë në mes të shkakut dhe ligjit, si për shembull:

Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Fale namazin kur të kalojë dielli prej zenitit.”

Mendjet tona nuk mund ta kuptojnë harmoninë e qartë në mes të shkakut dhe ligjit. Shkak për t’u bërë farz namazi i drekës është duluk-shemsi (kalimi i diellit nga zeniti).

Shembull tjetër

Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“E kush nga ju prezanton në këtë muaj, le të agjërojë.”

Pejgamberi s.a.v.s. ka thënë:

“Agjëroni në të shikuarit (e hënës së muajit) dhe ndërpriteni agjërimin në të shikuarit e tij.

Fillim i muajit të ramazanit është shkak i agjërimit.

Mendja nuk mund ta kuptojë harmoninë e qartë në mes të ligjësimit të këtij ligji.

“Koha e haxhillëkut është në muaj të caktuar. Kush vendos ta kryejë haxhillëkun, le të largohet nga marrëdhëniet (me gruan), grindjet dhe sharjet.” (El-Bekare)

Muajt e haxhit janë shkak për t’u bërë farz haxhi për ata që kanë mundësi.

Ne nuk mund të vërejmë harmoni të njohur, as të kuptojmë urtësinë, përpos asaj që Ligjvënësi i ka vendosur shkaqe. Për këtë arsye, quhen shkak dhe arsye,

 

Disa dijetarë thonë se nuk quhet arsye, sepse arsyeja, sipas tyre, është e përkufizuar që në mes të ligjit dhe arsyes duhet të jetë harmoni e qartë.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s