PËR ÇDO POPULL PREJ JUVE KEMI PARAPARË LIGJ DHE PLANPROGRAM

PËR ÇDO POPULL PREJ JUVE KEMI PARAPARË LIGJ DHE PLANPROGRAM

Një hulumtues i trashëgimisë kulturore islame në bibliotekën islame në libër të trashëgimisë kulturore kishte hasur në fjalën “MENHEXH” planprogram dhe më ka pyetur:

Çka ka për qëllim fjala “MENHEXH-planprogram”?

Shejh Shaëraviju gjithmonë kur flet për “MENHEXHIN” planprogramin edhe pse fjala “MENHEXH” planprogram nuk ndërlidhet me Allahun e Lartmadhëruar, por planprogram (MENHEXHI ) është ajo që ka të bëjë me jetën e njeriut, dhe është gabim të përzihet me Allahun xh. sh. sepse Zoti i Lartmadhëruar ka thënë “Për çdo popull prej juve kemi parapa ligj dhe planprogram”. Unë nuk kam hasur në ndonjë fetëva e cila na bind neve se fjala “planprogram-MENËXH” është të larguarit prej obligimeve të Allahut të Lartmadhëruar. Vepro ose mos vepro. Dhe nuk kam hasur sqarim më të mirë të kësaj fjale se sa sqarimin të cilin e ka bërë Shejh Shaëraviju ku thotë:

E tërë fjala “MENHEXH”-planprogram përqendrohet në ajetin Kur’anor: “Dhe nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit për diçka tjetër, por vetëm të më adhurojnë”.

Pra fjala “MENHEXH”planprogram do të thotë adhurim.

Adhurimi është përqendrimi i njeriut në dy fjalë “vepro (këtë) dhe mos vepro (atë)”.

Nëse njeriu i përmbahet këtij Planprogrami, jeta e tij është e qëndrueshme. Allahu i Lartmadhëruar është Ai i cili ka parapa për neve planprogram. E ka zgjedhur që njeriu të jetë mëkëmbës në tokë, e për këtë ka dërgua Pejgamber dhe të Dërguar në planprogram.

Planprogrami i sjell njeriut jetë të lumtur, me plotë të mira, me plotë bukuri, plotë befasi, njeriut nuk i humb asnjë begati, dhe asnjë begati nuk humb në jetë.

Për këtë Zoti i Lartmadhëruar ka thënë:

“Dhe, kjo botë nuk është asgjë tjetër por lojë e zbavitje, ndërsa me të vërtetë, jetë e mrekullueshme dhe e vërtetë është bota tjetër, po sikur ta dinin !?”

Kështu jeta pa planprogram e mashtron njeriun në kënaqësi të përkohshme, ndërsa jeta me planprogram është jetë e vërtet dhe komplete, pa mangësi. Këto të vërteta nuk mund t’i përceptoj vetëm njeriu i urtë dhe i mençur.

Allahu i Lartmadhëruar fjalën planprogram-“MENHEXH” e ka llogarit prej specifikave më të larta të karakterit saqë e ka quajtur “shpirt”.

Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Dhe kështu Ne ia shpallëm atij shpirtin (Ruhan) me përcaktimin tonë. Nuk ke mund ta dish ç’është libri dhe as Imani, mirëpo Ne i kemi bë atij dritë me të cilën e udhëzojmë cilin të duam prej robërve tanë. Nuk ka dyshim se ti udhëzon në rrugë të drejtë.

Kështu Zoti i Lartmadhëruar planprogramin e Kur’anit e ka quajtur shpirt.

Muhamed Muteveli Esh-Shaëravi

Përktheu: Dr. Musli Vërbani

Shkëputur nga “Fetva”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s