NAMAZI DHE FALJA E TYRE PASI TË I KALOJË KOHA (NAMAZET KADA)

NAMAZI DHE FALJA E TYRE PASI TË I KALOJË KOHA (NAMAZET KADA)

 

Është pyetur Imami i mirënjohur për faljen e namazit të cilit i kanë kaluar deri sa ka qenë i ri. Me i falë apo jo. Pra a me i falë kada dhe si me i falë ose si me i falë edhe sunetet, nafilet sepse ato janë borxh i kaluar (i hershëm). A nuk tolerohet mos me i falë për borxhin e hershëm?

 

Shejh Muhamed Muteveli esh-Shaëravi është përgjigj:

“Nuk ka dyshim, se sa i përket namazeve që nuk i ka falë fare në të kaluarën, sunetet nuk i falë fare, por pas çdo farzi të namazit të cilën e falë ia bashkëngjit edhe një farz të të njëjtës kohë, të cilën nuk e ke falë në të kaluarën. Patjetër duhet me falë namazin që nuk e ke falë më herët, sepse nuk ka arsyetim për mosfalje të namazit.

Nuk i shpëton Imamit të njohur pa treguar për dispozitën e namazit dhe lëshimin e namazit dhe si lënësi i namazit është dy llojesh:

  1. Njeriu i cili nuk e refuzon obligimin për faljen e namazit, pra e pranon, por për shkak të përtacisë, neglizhencës nuk e falë. Këtij përtaci i themi patjetër duhet të falesh.
  2. Ndërsa, njeriu i cili nuk falet dhe nuk e pranon obligimin e namazit fare ai është pabesimtarë.

 

Muhamed Muteveli Esh-Shaëravi

Përktheu: Dr. Musli Vërbani

Shkëputur nga “Fetva”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s