Suhejbi r.a.

Suhejbi r.a.

Suhejbi ishte një djalë i mirë, bujar dhe fisnik.

Një ditë ushtria bizantine shkon dhe e zë rob në shtëpinë e tij.

Pasi që e zë rob, ai rritet si skllav, por pasi që rritet ikë dhe shkon në Mekë.

Në Mekë filloi të merrej me tregti.

Duke u marrë me tregti pasurohet shumë.

Një ditë, derisa kthehej nga tregtia, dëgjon se Muhamedi, i biri i Abdullahut, është dërguar Pejgamber dhe ka filluar t’i thërras njerëzit në besimin e të vetmit Zot.

Prej të parëve që e kanë pranuar Islamin është edhe Suhejbi.

Për shkak të Islamit është maltretuar shumë.

Muslimanët migrojnë në Medinë, e edhe Suhejbi vendos të migrojë.

Kur e merr rrugën e migrimit, i shkojnë pas mekasit dhe e arrijnë atë në periferi të Mekës.

Ai përgatit shigjetën dhe u thotë:

– Asnjë nuk mund të më afrohet derisa të më harxhohen të gjitha shigjetat, e pastaj e kam shpatën dhe nuk do të dorëzohem derisa të më punojë dora.

Njëri prej mekasve i thotë:

– Ti ke ardhur në Mekë pa pasuri, ndërsa sot je prej më të pasurve.

Suhejbi i thotë:

– Po sikur t’ju lë tërë pasurinë time, a do të ma lironit rrugën?

– Po – i përgjigjen.

Suhejbit nuk iu dhimbs pasuria, u tregoi atyre ku e kishte pasurinë dhe ata shkuan, e morën pasurinë e tij dhe e lirojnë.

Kishte mallëngjim që sa më shpejtë të takohej me të Dërguarin e Allahut.

Ecte me të shpejtë, lodhej e nuk pushonte derisa e pa të Dërguarin e Allahut.

Kur i Dërguari i Allahut s.a.v.s. i thotë Suhejbit:

– O Ebu Jahja, triumfoi pasuria jote.

Fytyra e Suhejbit shkëlqeu dhe ai tha:

– Për Allahun ty nuk të ka treguar askush pos Xhibrilit.

Xhibrili e kishte zbritur ajetin kur’anor, shkak i të cilit ishte rasti i Suhejbit:

“Ka njerëz që flijojnë veten për të fituar kënaqësinë e Allahut,

Allahu është shumë mirënjohës ndaj robërve të Vet.”

Dr. Musli Vërbani

“365 tregime për fëmijën tuaj brenda 12 muajve të vitit”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s