A prehet kurbani natën e bajramit?

A prehet kurbani natën e bajramit?

I vdekuri, para vdekjes:

– ose ka lënë porosi (vasijet) të prehet Kurban për të;

– ose nuk ka lënë porosi (vasijet) të prehet Kurban për të.

– Për të vdekurin i cili ka lënë porosi është vaxhib të prehet kurban për të qoftë prind i vdekur, qoftë familjar i vdekur.

– Për të vdekurin i cili nuk ka lënë porosi nuk është vaxhib të prehet kurban për të, por nëse prehet ai Kurban është Kurban nafile (vullnetar), qoftë prind i vdekur, qoftë familjar i vdekur.

– I vdekuri, i cili para vdekjes ka lënë porosi (vasijet) që t’i prehet kurbani, ai vasijet (porosi) patjetër duhet t’i plotësohet dhe prehet kurbani për të në ditën e Kurban Bajramit, e jo natën e Bajramit, dhe mishi i atij kurbani shpërndahet në tërësi.

– I vdekuri, i cili para vdekjes nuk ka lënë porosi (vasijet) që t’i prehet kurbani prehet kurbani për të në ditën e Kurban Bajramit, e jo natën e Bajramit, dhe mishi i atij kurbani nuk shpërndahet në tërësi por ndahet në tri pjesë dhe shpërndahet.

– Kurbani për të gjallët theret prej ditës së parë e deri në ditën e tretë të Kurban Bajramit.

– Kurbani për të vdekurit theret prej ditës së parë e deri në ditën e tretë të Kurban Bajramit.

Në suretul “Kevther” Zoti i Madhërishëm ka thënë:

“Fe Sal-li li Rabbike venhar” që do të thotë: Fale namazin (e Bajramit) dhe there Kurbanin.

Nuk ka thënë:

“Venhar, Fe Sal-li li Rabbike” që do të kishte kuptimin: There Kurbanin e pastaj fale namazin (e Bajramit).

Dr. Musli Vërbani

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s