SHTYLLAT E SHKURORËZIMIT

SHTYLLAT E SHKURORËZIMIT

Cilat janë shtyllat kryesore të  shkurorëzimit?

Shkurorëzimi i ka tri shtylla e ato janë:

E para: Burri, pra ai është përgjegjës dhe ka obligim ndaj asaj martese. Nuk lejohet që dikush tjetër, pos burrit të shkurorëzojë, se Muhamedi a.s. ka thënë: “Vërtet, shkurorëzimin e ka në dorë ai, i cili kurorëzimin e ka marrë në dorë.”(TRANSMETON IBN MAXHE DHE DARUKUTNI)

 E dyta: Gruaja me akt të kurorëzimit të plotë, pra që është i plotfuqishëm, e jo akti i kurorëzimit, i cili është zhvleftësuar, ose ka qenë i plotfuqishëm, por është bërë shkurorëzimi dhe gruaja në idet as në shkurorëzim me të drejtë kthimi. Nuk pranohet shkurorëzimi i gruas, e cila s’ka çka të shkurorëzojë (pra veç është e shkurorëzuar), as e gruas, e cila veç është shkurorëzuar tri herë, ose veç është zhvlerësuese, ose veç e ka shkurorëzuar pa kontakt me të.

E treta: Formula, fjala që tregon shkurorëzim të qartë ose alegori, që është e qartë për shkurorëzim. Nijeti për shkurorëzim pa formulë, fjalë e cila tregon, nuk mjafton dhe ashtu nuk bëhet shkurorëzim.

Muhamed Muteveli Esh-Shaëravi

Përktheu: Dr. Musli Vërbani

Shkëputur nga “Fetva”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s