MËNYRA E HAXHIT

MËNYRA E HAXHIT

Cilat janë mënyrat e kryerjes së haxhit dhe të Umres?

Përgjigje: Haxhi ka tri mënyra.

E para: Haxhi tek (IFRAD): Pra, kur bëhet nijeti vetëm për kryerjen e haxhit dhe, pasi që të kryhet haxhi në tërësi, lirohet në tërësi prej të gjitha ndalesave. Bën nijet dhe vesh ihramin për umre dhe nuk e ka për detyrë (vaxhib) të presë kurban (Hedj).

E dyta: Haxhi i bashkangjitur me umren (KIRAN): Është haxhi kur nijeti bëhet për kryerjen e haxhit dhe të umres me një ihram të përbashkët dhe më një rruarje apo shkurtim të flokëve të përbashkët dhe se e ka për detyrë (vaxhib) të presë kurban kur të lirohet prej ihramit.

E treta: Haxhi (Temetuë): Është haxhi kur vishet ihrami për të parën herë vetëm për umre dhe, pasi ta përfundojë dhe të lirohet prej ihramit, e bën nijetin, vesh ihramin për haxh në ditën e 8 të muajit Hixhe dhe e ka për detyrë (vaxhib) të presë kurban, pasi të lirohet prej ihramit të haxhit.

Muhamed Muteveli Esh-Shaëravi

Përktheu: Dr. Musli Vërbani

Shkëputur nga “Fetva”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s