Mekami i Ibrahimit

Mekami i Ibrahimit

Kur të falemi ne drejtohemi në drejtim të kiles.

Kibleja është vija imagjinare e cila të shpie në Qabe,

themelet e të cilit i ka ngritur Ibrahimi a.s. me të birin e tij Ismailin.

Ismaili a.s. e mbolli një pemë afër ujit Zem-zem.

Pas kësaj, kur vjen babai i tij Ibrahimi a.s., përqafohen mes vete dhe Ibrahimi a.s. i thotë:

– O Ismail, Allahu më ka urdhëruar të ndërtoj një xhami.

Ismaili a.s. i thotë: – Vepro ashtu siç të ka urdhëruar Allahu.

Ai i thotë: – Po a më ndihmon?

Ismaili a.s. i thotë: – Po, të ndihmoj.

Ibrahimi a.s. i thotë se Allahu më ka urdhëruar ta ndërtoj xhaminë këtu dhe sinjalizoi në vendin ku i kanë themelet e vendosura.

Në një nga vizitat e Ibrahimit që ia bënte Ismailit, i tha djalit të tij:

– Zoti më ka ngarkuar me një përgjegjësi.

Ismaili u përgjigj: – Vepro sipas asaj që të ka urdhëruar Zoti.

Teksa po hapte themelet.

– Më ka obliguar ta ndërtojmë një Shtëpi, a më ndihmon? – i tha Ibrahimi.

Ismaili pranoi pa ngurrim.

Ibrahimi zbuloi themelin që e ka hedhur Shithi.

Baba e bir vazhduan ndërtimin e Qabes,

ku muret ishin pa baltë, ishin mure të thatë, gurë të vendosur mbi njëri-tjetrin.

Ndërtimi kishte mbërritur në lartësinë e Ibrahimit a.s. kështu që Ibrahimi a.s. e kishte të pamundur të vazhdojë më tej.

Ai i kërkoi Ismailit t’i sjellë një gur që të qëndrojë sipër tij gjatë punës.

Ismaili a.s. i solli një gur mbi të cilin Ibrahimi qëndronte këmbëzbathur.

Për shkak të qëndrimit të gjatë, guri mori formën e këmbëve të Ibrahimit.

Që atëherë, guri njihet me emrin “vendqëndrimi i Ibrahimit” (mekam Ibrahim).

Më parë, ky gur qëndronte ngjitur me murin e Qabes dhe njerëzit shtyheshin nga dëshira për ta parë gurin dhe gjurmët e këmbëve të Ibrahimit a.s.

Kjo shkaktonte shumë probleme gjatë tavafit. Të falesh pranë mekamit të Ibrahimit është diçka e pëlqyeshme. Në të kundërt, mund të falesh në çdo vend tjetër në Qabe.

Vendi apo skela ku qëndronte Ibrahimi a.s. për të vendosur tullat e Qabes quhet Mekami Ibrahim.

Edhe sot e tutje gjenden fërkemet e Ibrahimit në skelën ku ka punuar.

Mekami Ibrahim, përndryshe është edhe vendfalja, me fjalë tjera është pika ku qëndron imami i Qabes kur ta falë namazin, për këtë arsye ka zbritur ajeti kur’anor:

“Dhe merreni Mekami Ibrahimin si vendfalje.”

Dr. Musli Vërbani

“365 tregime për fëmijën tuaj brenda 12 muajve të vitit”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s