ÇKA PASQYRON HIXHRETI?

ÇKA PASQYRON HIXHRETI?

Hixhreti pasqyron:

– LIRINË E BESIMIT;

– DURIMIN PËR BESIM;

– SAKRIFICËN PËR BESIM;

– DASHURINË PËR BESIMIN;

– NDIHMËN E ZOTIT;

– VLERËN E JETËS, etj.

PASQYRIMI I LIRISË SË BESIMIT

Nuk mund të llogaritet liri e besimit nëse thuhet: “Ne kemi fenë tonë, ndërsa ju nuk e keni fenë tuaj”, por liri e besimit është kur thuhet “JU KENI FENË TUAJ, UNË KAM FENË TIME” (El-Kafirunë, 6)

Si mund të konsiderohen mendime të drejta kur në njërën anë të thuhet liri e besimit, ndërsa në anën tjetër të thuhet: Mos e dëgjoni Kur’anin, mos i dëgjoni thëniet e Ligjeve të Kur’anit sepse janë ligje të prapambetura!?. Mendimet e tilla nuk pasqyrojnë liri të mendimit.

Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Ata që nuk besuan thanë: Mos dëgjoni këtë Kur’an dhe kur të lexohet ai, ju bëni zhurmë (bërtitni) ashtu që ta pengoni!” (Fussilet, 26)

Liria e mendimit buron nga Kur’ani ku Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Thuaj: “Kush ju furnizon nga qiejt e nga toka?” Thuaj: “All-llahu”. E atëherë, ose ne ose ju jemi në rrugë të drejtë, apo në një humbje të dukshme! Thuaj: “Ju nuk jeni përgjegjës për gabimet tona, e as ne nuk përgjigjemi për atë që veproni ju!” (Sebeë,24- 25).

PASQYRIMI I DURIMIT PËR BESIM

13 vite, muslimanët e dobët u maltretuan vetëm pse besuan, por ata e ruajtën BESIMIN, u torturuan por ata e ruajtën BESIMIN , ata qëndronin përballë torturave vetëm për të ruajtur BESIMIN dhe kur erdh koha, ata bënë hixhretin, sepse BESIMI ishte më i rëndësishëm se pasuria e tyre.

PASQYRIMI I SAKRIFICËS PËR BESIM

Hixhreti pasqyron sakrificën për besim. Sakrifica për besim pasqyrohet me rastin e Aliut r.a. i cili ishte i sigurt se mbi mbulojën e shtratit të Muhamedit a.s. do të ngrihen shpatat, por ai me bindje të thellë dhe i qetë vendoset nën mbulojën e shtratit të Muhamedit a.s.

PASQYRIMI I DASHURISË PËR BESIMIN

Madhështia e dashurisë kurorëzohet kur bëhet me qëllim të dobisë së përgjithshme. Gjatë hixhretit, Ebu Bekri i qëndronte si mburojë Muhamedit a.s.,: ndonjëherë para tij; herën tjetër pas tij; herën tjetër para dhe herën tjetër pas Muhamedit a.s. Kur e pyeti Muhamedi a.s. se pse po vepron kështu. Ebu Bekri i është përgjigjur: “Nëse mbytem unë, mbytem vetëm unë, ndërsa nëse mbytesh ti, shkatërrohet umeti i Muhamedit a.s”.

PASQYRIMI I NDIHMËS SË ZOTIT

Ndihma e Zotit fitohet duke ndihmuar fenë e cila i ka zbritur Muhamedit a.s.

Zoti Lartmadhëruar thotë:

“Nëse nuk e ndihmoni atë (Muhamedin a.s.), atë pra e ka ndihmuar All-llahu, kur e përzunë ata që nuk besuan të dytin prej dyve. Kur ishin në shpellë, ai (Muhamedi a.s.) i tha shokut të vet (Ebu Bekrit r. a.): “Mos u brengos, vërtet All-llahu është me ne!” (et-Tevbe, 40)

PASQYRIMI I VLERËS SË JETËS

Vlera e jetës pasqyrohet me Hixhretin sepse Kalendari i jetës fillon me ndodhinë e HIXHRETIT dhe nuk fillon me datën e lindjes së Muhamedit a.s. sepse me rastin e HIXHRETIT fillon një jetë e re ku vëllazërohen muslimanët, fillojnë jetën e re për këtë botë dhe për botën tjetër sepse kjo jetë është bahçe për të mbjellë ndërsa frytet mblidhen në botën tjetër.

Dr. Musli Vërbani

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s