Mesxhidi Aksa, Xhamia e dytë e ndërtuar në tokë

Mesxhidi Aksa, Xhamia e dytë e ndërtuar në tokë

Kudsi rrethohet nga 5 male si dhe 4 lugina.

El-Aksa ka kuptimin: E largët.

E largët nënkuptohet si xhamia më e largët nga Qabja.

Qabja është në Mekë.

Mesxhidi Aksaja në Palestinë.

Kjo Xhami është Xhamia e dytë e ndërtuar në tokë.

Xhamia El-Aksa është ndërtuar nga Ibrahimi a.s.

Ne kohën e Pejgamberit Sulejman a.s. është bërë zgjerimi i saj.

Xhamia el-Aksa është xhamia e parë ku muslimanët drejtoheshin në faljen e namazeve.

Muslimanët 16 muaj u falën në drejtim të El-Aksasë.

Pas kësaj muslimanët u drejtuan drejt Qabes për faljen e namazeve.

Xhamia El-Aksa është vendi ku janë falur shumë pejgamberë.

Të gjithë pejgamberët e kanë thirrur popullin në besim ndaj Allahut xh.sh.

Kujtojmë disa pejgamberë si:

Ademi a.s, Ibrahimi a.s.,

Luti a.s., Ismaili a.s.,

Davudi a.s., Sulejmani a.s.,

Jakubi a.s., Musai a.s.,

Zekerijai a.s., Jahjai a.s., Isai a.s.

Tek Xhamia el-Aksa ndodhet guri nga ku Muhamedi a.s. bëri udhëtimin e Israsë.

Allahu xh.sh në Kur’an thotë:

“Pa të meta është Lartmadhëria e Atij që robin e vet e kaloi në një pjesë të natës prej Mesxhidi Haramit (prej Qabes) gjer në Mesxhidi Aksa (Bejtul Mukaddes), rrethin e së cilës Ne e kemi bekuar.”

Muslimanët kanë tre vende të shenjta:

– Xhamia e Haremit (Qabja).

– Xhamia e Muhamedit a.s. në Medine.

– Xhamia e El Aksa.

Dr. Musli Vërbani

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s