Trashëgimtari nuk ka të drejtë testamenti

Dr. Musli Vërbani

 

Laa vasijjete lil vaarithi
Trashëgimtari nuk ka të drejtë testamenti

 

Në fillim të islamit testamenti ka qenë obligativ për prindërit dhe familjarët. Këtë e tregon ajeti në Kur’anin fisnik:

“U është bërë juve obligim, kur ndonjërit prej jush i është afruar vdekja, nëse lë pasuri pas vete, le të testamentojë testamentin për prindërit dhe për të afërmit, por ashtu siç është drejtë…” (El-Bekare : 180)

Pastaj testamenti është specifikuar me ajetet e trashëgimisë, që do të thotë:

– Trashëgimia u takon trashëgimtarëve.

– Testamenti u takon jotrashëgimtarëve.

Rregulla e cila e ka bazën në hadithin e Muhamedit a.s. e ka kuptimin:

– Asnjëri nga ju të mos lë testament diçka për trashëgimtarin, sepse Zoti i Lartëmadhëruar secilit trashëgimtarë ia ka përcaktuar të drejtën dhe është e padrejtë të përfitohen dy të drejta për diçka në të njëjtën kohë, se i bëhet e padrejtë palës tjetër.

Nga kjo rezulton se:

– Nëse një person i lë testament trashëgimtarit ai testament është i pavlefshëm (nuk zbatohet).

– Nëse një person i lë testament një trashëgimtari dhe pajtohen trashëgimtarët tjerë, atëherë llogaritet si dhuratë prej trashëgimtarëve dhe jo si e drejtë testamentale.

Kjo bazohet në hadithin të cilin e transmeton Ibn Abasi r.a. se pejgamberi s.a.v.s ka thënë: “Nuk i lejohet testament trashëgimtarit, pos nëse e lejojnë trashëgimtarët tjerë.”

 

Përfundim:

Ky lloj testamenti nuk konsiderohet testament i ligjësuar si testament në kuptimin e fjalës, por konsiderohet dhuratë prej trashëgimtarëve tjerë.

 

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s