NDALIMI I IDHUJTARISË

NDALIMI I IDHUJTARISË

Çka është “idhujtaria”?

Përgjigje: Idhujtaria është të ekzistuarit e Allahut me ortakët e tij. Idhujtaria është dy llojesh: E para : Supozimi se janë dy luftëra dhe (kanë marrëveshje) janë në pajtim mes vete. E Dyta : Supozimi se janë në kundërshtim mes vete.

E para është bashkëveprimi i të dyve në një çështje

E dyta nëse janë në kundërshtim mes vete, paraqitet problemi i supozimit se a mund të realizohet apo jo? Ekzistenca Aksidenti ose mund të ekzistoj ose jo pse njeri dëshiron me krijuar diçka e tjetri jo, e nëse veç krijohet diçka atëherë ndodh humbja e atij i cili nuk ka dëshiruar me u krijuar diçka (ekzistenca) e nëse nuk krijohet diçka atëherë dështon ai i cili ka dashur me krijuar. Për këtë arsye në të gjitha rastet është i pamundur idhujtaria. “Dhe me të (Allahun) nuk ka Zot tjetër, se atëherë do të shkonte secili Zot me atë që ka krijuar dhe do të ngritej njëri mbi tjetrin.” (El- Muëminunë, 91), e nëse ndodh kjo, atëherë do të dyluftonin mes vete, dhe njëri do të ishte i ngritur mbi tjetrin. Pastaj do të ndodhte revanshizmi në dy luftim e kjo do të ishte në kundërshtim me përsosmërinë absolute të Zotit. Idhujtarët e gjorë, kur të shohin diçka refleksive në gjithësi, si p.sh. Dielli mbi ta duhet ta dinë se ai i është nënshtruar Zotit, sepse ibadeti (adhurimi) ka kuptimin që robi me i krye urdhrat e Krijuesit, dhe epiqendër e ibadetit është planprogrami i Krijuesit me të gjitha ligjet dhe obligimet.

Muhamed Muteveli Esh-Shaëravi

Përktheu: Dr. Musli Vërbani

Shkëputur nga “Fetva”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s