Mësimi përmendësh i Ajetul Kursisë në katër hapa

Dr. Musli Vërbani

Mësimi përmendësh i Ajetul Kursisë në katër hapa

(Këndimi i Ajetul Kursisë në katër rekate dhe në dy rekate)

 

Ajetul Kursija është ajeti më i vlefshëm dhe më madhështori në Kur’an.

Ajetul Kursija është zotëria i të gjitha ajeteve.

Në ajetul Kursij janë përmendur shumë emra të bukur të Allahut dhe pikërisht për këtë është ajet madhështor.

Nëse ajetul Kursija lexohet në shtëpi, shejtani ikë prej asaj shtëpie.

Ajetul Kursija këndohet pas namazit, po ashtu këndohet edhe brenda namazit.

Kur të këndohet brenda namazit, me ajetul Kursijën mund të falen katër rekate ashtu siç mud të falen edhe dy rekate, për këtë arsye këndimin e këtij ajeti brenda namazit e kam paraparë në dy mënyra:

– Mënyra e parë: Këndimi në katër rekate; dhe

– mënyra e dytë: Këndimi në dy rekate.

Përndryshe këto mënyra janë edhe metodë e mësimit përmendësh hap pas hapi, pra në mënyrë graduale.

 

Ta mësojmë:

 

Mënyra e parë:

 

Rekati i parë:

ALL-LLAAHU LAAAA ILAAHE IL-LAA HUve

EL-HEJJUL-KAJJUMu

LAAAA TEëHUDHUHUU SINETUN VE LAA NEVM-un.

 

Rekati i dytë:

LEHUU MAAAA FI ES-SEMAAVAATI VE MAAA FIL-ERD-i

MEN DHEL-LEDHII JESHFEU INDEHUU IL-LA BI IDHNIH-ii.

 

Rekati i tretë:

JEALEMU MAA BEJNE EJDIIHIM VE MAA HALFEHUM

VE LAAA JUHIIITUNE BISHEJ’IN MIN ILMIHII IL-LAA BIMA SHAAAAAE.

 

Rekati i katërt:

VESIA KURSIJUHUS-SEMAAVAATI VEL-ERD-a

VE LAAAA JEUUDUHUU HIFDHUHUMAA

VE HUVEL-ALIJJUL ADHIIMu.

 

Mënyra e dytë:

 

Rekati i parë:

ALL-LLAAHU LAAAA ILAAHE IL-LAA HUve

EL-HEJJUL-KAJJUMu

LAAAA TEëHUDHUHUU SINETUN VE LAA NEVM-un.

LEHUU MAAAA FI ES-SEMAAVAATI VE MAAA FIL-ERD-i

MEN DHEL-LEDHII JESHFEU INDEHUU IL-LA BI IDHNIH-ii

 

Rekati i dytë:

JEALEMU MAAAA BEJNE EJDIIHIM VE MAA HALFEHUM

VE LAAA JUHIIITUNE BISHEJ’IN MIN ILMIHII IL-LAA BIMA SHAAAAAE

VESIA KURSIJUHUS-SEMAAVAATI VEL-ERD-a

VE LAAAA JEUUDUHUU HIFDHUHUMAA

VE HUVEL-ALIJJUL ADHIIMu.

 

 

Në fund:

 

Ajetul Kursija e plotë:

 

ALL-LLAAHU LAAAA ILAAHE IL-LAA HUve

EL-HEJJUL-KAJJUMu

LAAAA TEëHUDHUHUU SINETUN VE LAA NEVM-un.

LEHUU MAAAA FI ES-SEMAAVAATI VE MAAA FIL-ERD-i

MEN DHEL-LEDHII JESHFEU INDEHUU IL-LA BI IDHNIHII

JEALEMU MAAAA BEJNE EJDIIHIM VE MAA HALFEHUM

VE LAAA JUHIIITUNE BISHEJ’IN MIN ILMIHII IL-LAA BIMA SHAAAAAE

VESIA KURSIJUHUS-SEMAAVAATI VEL-ERD-a

VE LAAAA JEUUDUHUU HIFDHUHUMAA

VE HUVEL-ALIJJUL ADHIIMu.

 

Përkthimi i ajetul Kursisë:

 

Allahu është Një, nuk ka Zot tjetër përveç Atij.

Ai është i Gjalli. Mbikëqyrës i përhershëm dhe i përgjithmonshëm.

Atë (Allahun) nuk e zë as kotja as gjumi.

Gjithçka ka në qiej dhe në tokë është vetëm e Tij.

Askush nuk mund të ndërmjetësojë tek Ai, përveç me lejen e Tij?

Ai (Allahu) di të tashmen që është pranë tyre dhe të ardhmen.

Nga ajo që Ai (Allahu) di, të tjerët dinë vetëm aq sa Ai ka dëshiruar.

Sundimi i Tij përfshinë qiejt dhe tokën, kurse kujdesi dhe sigurimi i Tij ndaj të dyjave nuk i vjen rëndë.

Ai është më i Larti, më i Madhi.

 

 

 

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s