ÇKA KËRKOHET GJATË VARRIMIT TE VARRI

Dr. Musli Vërbani

 

ÇKA KËRKOHET GJATË VARRIMIT TE VARRI

 

  1. Mustehab është që varri të jetë sa më i thellë.

Muhamedi a.s. me rastin e të rënëve në Uhud, ka thënë:

“Hapni varret, zgjeroni dhe thelloni”.

(Transmeton Tirmidhiu-hasen sahih)

  1. Mustehab është që në anën e kokës dhe në anën e këmbëve të jetë varri më i gjerë.
  2. Nëse toka është e fortë, atëherë më e vlefshme është që varri të hapet në formën e L” (LAHD), ndërsa nëse është toka e butë më e vlefshme është në formë të gropës (MEHD).

Varrimi me tabut është traditë krishtere, ndërsa në raste të domosdoshme lejohet e palejuara.

  1. Mustehab është që i vdekuri të varroset në varreza, ndërsa mekruh është të varroset në oborre të shtëpisë, sepse Muhamedi a.s. i varroste të vdekurit në varreza, do të thotë larg shtëpive të tyre, kurse varrimi i Muhamedit a.s. në shtëpinë e tij është specifikë e Muhamedit a.s. dhe e pejgamberëve.

Ebu Bekri Sidiki r.a. ka thënë se e ka dëgjuar Muhamedin a.s. duke thënë:

Çdo pejgamber ku ka vdekur aty edhe është varrosur”.

  1. Mustehab është që të vdekurin ta lëshojë në varr më i afërti i tij.
  2. Mustehab është që varri të mbulohet me një pëlhurë deri sa të vendoset i vdekuri në varr që të mos iu zbulohet ndonjë pjesë e trupit, pa marrë parasysh a është i vdekur apo e vdekur.
  3. Mustehab është që në bazë të mundësive që së pari në varr të lëshohen këmbët e të vdekurit, pastaj mesi e pastaj koka.
  4. Mustehab është që varri të jetë i çelur më shumë në drejtim të Kibles me qëllim që kur të vendoset i vdekuri në varr, ana e djatht e tij të jet më poshtë, ndërsa gjoksi në drejtim të kiblës.

Sa i përket thënies se varri i femrës thellohet deri në gjoks apo deri në fytin e saj, për shkak se ajo është e mbushur me mëkate, ndërsa mashkullit i thellohet varri deri në bel, nga shkaku se ka më pak mëkate, kjo nuk ka të bëjë me këtë. E vërteta është se trupi (kufoma) e femrës për t’u thelluar sa më shumë ka përparësi nga trupi (kufoma) e mashkullit vetëm për shkak se edhe në jetë trupi i femrës mbulohet në tërësi (përpos fytyrës, duarve dhe këmbëve deri në zogjë të këmbëve), prandaj e njëjta çështje të veprohet në hapjen e varrit që sa më shumë të ruhet trupi (kufoma) e saj.

Transmeton Bejhekiu me senedin Sahih se Muhamedi a.s. ka thënë:

Qabja është kible edhe për të gjallit edhe për të vdekurit”.

  1. Mustehab është që ai i cili e vendosë të vdekurin në varr të thotë: BISMILAH VE ALA MILETI RESULILAH.
  2. Mustehab është që të zgjidhen lidhëzat e kefinit, sepse lidhëzat janë lidhur që të mos i zgjidhet kefini gjatë bartjes, ndërsa pas bartjes dhe pas vendosjes në varr janë të panevojshme.

 

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s