Trajta e pashquar në kontekstin e mohimit, ndalimit apo kushtit

Dr. Musli Vërbani

Trajta e pashquar në kontekstin e mohimit, ndalimit apo kushtit

 

  1. Trajta e pashquar në kontekstin e mohimit.

E pashquara në kontekstin e mohimit tregon përgjithësimin dhe përmbledhjen e njësive.

Shembull i të pashquarës mohuese:

Thënia e Zotit të Lartmadhëruar: “Nuk ka dhunë në fe”.

Thënia e Pejgamberit s.a.v.s.: “Nuk ka testament për trashëgimtarin.”

Hadithi përfshin çdo testament, pasi që në këtë formë ka ardhur ndalesa, përpos nëse e lejojnë trashëgimtarët, siç tregohet në disa transmetime.

Nëse trajta është trajtë e pashquar në formën e pohimit, nuk ka përgjithësim, pos nëse ka ndonjë argument shtesë.

 

  1. Trajta e pashquar në kontekstin e ndalimit.

Trajta e pashquar në kontekstin e ndalimit tregon përgjithësimin dhe përmbledhjen e njësive.

 

Shembull i të pashquarës së ndalimit:

“Dhe mos ia fal (namazin e xhenazes) asnjërit prej tyre kurrë”.

 

Ajeti i përgjithëson të gjithë hipokritët, pasi që ka ardhur fjala (asnjërit prej tyre) në formën e ndalesës.

 

  1. Trajta e pashquar në kontekstin kushtit.

Trajta e pashquar në kontekstin kushtit tregon përgjithësimin dhe përmbledhjen e njësive.

 

Shembulli i të pashquarës së kushtit:

Thënia e Zotit të Lartmadhëruar:

“Nëse ju vjen ndonjë mëkatar (fasik) me ndonjë lajm, sqarojeni dhe vërtetoni”.

Fjala “fasik-mëkatar” tregon përgjithësimin, pasi që ka ardhur në formën kushtëzuese.

 

  1. Përemrat: Shembull: “Çka”, “kush”, “cili”, “ata”, “të cilët”.

 

Siç është rasti te thënia e Zotit të Lartmadhëruar:

“Dhe është e lejuar për juve çka të jetë përpos kësaj”.

Përemri “çka” tregon për përgjithësim.

 

“Dhe çka ka prej gjallesave në tokë, furnizimi i tyre është vetëm prej Allahut.”,

“Allahut i bien në sexhde çdokush në qiej dhe çka ka në tokë.”

“Vërtet ata të cilët hanë pasurinë e jetimëve me padrejtësi, vërtet ata kanë ngrënë për barkun e tyre zjarr.”,

“Dhe ato të cilat nuk kanë shpresë për menstruacion nga gratë e juaja”.

 

  1. Kushtori:

Shembull: “kush”, “çka”, “cili”, “kudo”.

Siç është rasti ku Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Dhe kush nga ju prezanton në këtë muaj, le të agjërojë.”,

 “Dhe çka do që të shpenzoni prej të mirave, do t’ju kompensohet juve.”,

 “Me cilin emër e thirrni Atë, Atij i takojnë emrat e bukur.”,

 “Kudo që të jeni do t’ju kapë vdekja.”

 

  1. Pyetësja:

 

Shembull: “Kush”, “Çka”, “Kur”, “Ku”.

Shembuj të përgjithësuesit me pyetësor:

Ajetet në Kur’an ku Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Kush veproi kështu me zotat tanë o Ibrahim?”,

 “Çka ka dashur Allahu me këtë shembull?”,

 “Kur do të jetë ndihma e Allahut”,

 “Kudo që të jeni e luteni përpos Allahut, a?”

 

 

 

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s