Përgjithësimi i ligjërimit vetëm me të shprehur apo edhe me të orientuar

Dr. Musli Vërbani


 

Përgjithësimi i ligjërimit vetëm me të shprehur apo edhe me të orientuar

 

Ligjërimi i drejtë (i shprehur) është ligjërimi, i cili bëhet me të shprehur në kohën e Pejgamberit s.a.v.s. si f.v. “O ju njerëz”, “O ju që keni besuar”.

 

Ligji

 

Ligjërimi i drejtë është i përgjithshëm për ata që vijnë pas atyre, që kanë qenë prezent në moment kur është ligjëruar për ta dhe që do të jenë prezent në të ardhmen, nga shkaku se ligjërimi me të shprehur i drejtohet prezentëve në formë të prerë.

Ndërsa,

ata që vijnë pas tyre, edhe pse në atë moment nuk i përfshin ata, e kanë po të njëjtin tretman (dispozitë) në të ngarkuar, ngase ligjërimi i drejtë është absolut dhe nuk ka ndonjë argument që e ka bërë specifikimin.

 

Gjithëpërfshirja është prej vetë shprehjes.

 

Thënia e Pejgamberi s.a.v.s.:

“Jam dërguar për tërë njerëzimin në përgjithësi”.

 

Thënia e Zotit të Lartmadhëruar:

“Ai është i Cili dërgoi te analfabetët të dërguar, nga mesi i tyre” deri te pjesa e ajetit: “Dhe të tjerët prej tyre, që nuk kanë arritur ata (por kanë ardhur pas tyre)”.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s