Emrat e Kur’anit

Dr. Musli Vërbani

Shkëputur nga: "Besimi në librat e Zotit"

Emrat e Kur’anit

 

Kur’an është emër i përveçëm i Librit të Allahut. Mirëpo përpos këtij emri Zoti i Lartmadhëruar e ka emërtuar edhe me emra të tjerë të cilët tregojnë veçantitë e Kur’anit.

Prej emrave të Kur’anit janë:

  1. EL-KITAB

El-Kitab d.m.th. libër, sepse libri është vendi ku tubohen shkronjat, e shkronjat formojnë fjalë, e fjalët formojnë fjali. Për këtë Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Ha, Mimë. Pasha Librin e qartë”. (ED-DUHAN, 1-2)

  1. EL-FURKAN

El-Furkan d.m.th. dallues në mes dy çështjeve e në këtë rast ka për qëllim “dallues i së mirës nga e keqja, dallues i së drejtës nga e padrejta”.

Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Qoftë  i  lartësuar  Ai  (Allahu)  i  cili  ia  ka  zbritur FURKANIN (dalluesin e së drejtës nga e padrejta) robit të Tij, për të qenë qortues për gjithë njerëzimin”. (EL-FURKAN, 1)

  1. EDH-DHIKR

Edh-Dhikr d.m.th. Përkujtues. Zoti i Lartmadhëruar Thotë: “Ky është dhikri (përkujtuesi) i bekuar”. (EL-ENBIJA, 50)

  1. TENZILË

Et-Tenzilë d.m.th. Zbritje. Thotë Zoti i Lartmadhëruar:

“Dhe vërtet kjo është zbritje nga Zoti i botëve. E ka zbritur nëpërmjet shpirtit (Melekut) i cili është besnik”. (ESH-SHUARA, 192-193)

  1. EL-VAHJ

El-Vahj d.m.th. frymëzim, inspirim. Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Thuaj: “Vërtet unë ua kam tërhequr vërejtjen me vahjin (me inspirimin e Zotit)”. (EL-ENBIJA, 45)

  1. EL-KASAS

El-Kasas d.m.th. tregim i një realiteti Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Vërtet ky është tregim real dhe i pamohueshëm”. (ALI IMRAN, 62)

  1. ERR-RRUH

Err-rruh d.m.th. shpirt. Zoti i Lartmadhëruar thotë:

“Dhe Ne kështu të kemi frymëzuar ty me shpirtin (RUHIN) me urdhërin Tonë”. (ESH-SHURA, 52)

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s