PSE SUREJA IHLAS PAS SURES KJAFIRINË NASR DHE MESED

PSE SUREJA IHLAS PAS SURES KJAFIRINË NASR DHE MESED

Pse është vendosur në Kur’an sureja “Ihlas” pas suretu Kjafirun, Nasr dhe Mesed?

Shejh Shaëraviju thotë:

Renditja e suretul-Ihlas pas suretu El-Kjafirun, En-Nasr dhe El-Mesed është renditje e domosdoshme, sepse e para i ndërpret marrëdhëniet plotësisht me pabesimtarë sepse ata janë të vendosur në pabesimin e tyre. E kjo ndërprerje e marrëdhënieve është bë nga ana e të Dërguarit të Allahut s.a.v.s. në ajetin. “Nuk besoj atë që besoni ju” dhe ajeti tjetër dhe “unë nuk do të besoj atë që ju keni besuar”. Kjo është domethënia e TEVHIDIT. Njëshmërisë dhe rrënjosja në zemër… Këtu ajeti vërteton ndërprerjen e marrëdhënieve me pabesimtarët në çfarëdo kushtesh dhe rrethanash. E me këtë kuptohet ndërprerje e marrëdhënieve, pra pranimin e kundërshtarit me fenë e tij si do që të jetoj. Mirëpo a vazhdon gjendja kështu? Vjen sureja “Nasr”. “Dhe kur vjen ndihma e Allahut dhe fitorja”. Sinjalizon dështimin e pabesimtarëve dhe ziliqarëve. E kjo do të thotë se të gjithë pabesimtarët do të besojnë në fenë e Allahut. Për këtë arsye vjen në Kur’an përjashtimi, disave duke tregu disa prej tyre siç është rasti i Ebi Lehebit e të ngjashëm të cilët e luftojnë thirrjen islame, për këtë arsye është sureja Mesed “Ju thafshin duart (u mallkoftë) Ebi Lehebit ashtu siq ju kan tharë (paralizu)”. Sureja e tretë pas dy sureve të para për me bë përjashtim të disa pabesimtarëve të cilët me kufrin e tyre luftojnë besimin, e pas kësaj vjen sureja “Ihlas” për me vendos të vërtetën se bazë e atyre e ka u tha më parë prej ajeteve është “Ai(Allahu) një i vetëm”, dhe çdo gjë e ka u cek më lartë është fjalë e të vetmit Allah, e vërtetë dhe e pamohueshme, dhe e pandryshueshme. Kështu të gjitha suret janë të thurrura dhe harmonike mes vete…

Muhamed Muteveli Esh-Shaëravi

Përktheu: Dr. Musli Vërbani

Shkëputur nga “Fetva”

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s