Format e përgjithësuesit

Dr. Musli Vërbani


Format e përgjithësuesit

 

Përgjithësuesi vjen në katër forma:

  • Fjalët në shumës,
  • fjalët e llojit,
  • fjalët e turbullta dhe
  • emri njëjës i shquar.

 

Fjala në “shumës” si f.v.:

muslimanët, kodrat, të mirët, të këqijtë, etj.

 

Fjala e “llojit” si f.v.:

njerëzit, gratë, devetë, kafshët.

Këto nuk janë fjalë shumësi, sepse nuk janë të një lloji.

 

Fjalët “e turbullta”, Shembull:

“kush” është për krijesat e logjikshme, ndërsa

“çka” është për krijesat e palogjikshme, nëse është pyetëse, ose për vendosjen e kushtit, ose të dënimit.

Fjala “i cili” është për shumësin.

Fjala “ku” është për vendin, ndërsa

fjala “kur” është për kohën.

 

Emri në njëjës nëse është me nyjën shquese (“El-in” shques). Shembull:

“El-insanë – njeri”, “vel-katil – vrasësi”, “Ves sarikatu – hajdut”, e të ngjashme.

 

Thënia e Zotit të Lartmadhëruar:

“Hajdutit dhe hajdutes preuani duart e tyre.”

Fjala “hajdut” është me nyjën shquese (“el”-in) dhe kjo fjalë është fjalë përgjithësuese dhe përfshin çdo hajdut.

 

Fjala “hajdute” është me nyjën shquese (“el”-in) dhe kjo fjalë është fjalë përgjithësuese dhe përfshin çdo hajdute.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s